Hvordan søke om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel?

Velkommen til bruksendring.no sin veileder for søknad om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel, og takk for at du har valgt oss. Vi skal gjøre vårt beste for at søknadsprosessen din blir så enkel og forståelig som mulig helt frem til søknaden er ferdig og godkjent av kommunen.

Vi forstår problemene du som førstegangssøker opplever ved å måtte finne frem i et hav av forskjellig informasjon, regelverk og søknadsprosess. Derfor har vi gjort alt vi kan for at din søknad om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel blir så enkel og rask som overhode mulig.

Etter mange år med erfaring som ansvarlig søker for prosjekter over hele landet, har vi her på denne nettsiden samlet alt av den beste informasjonen tilgjengelig og de beste rådene som vi har opparbeidet oss etter lang erfaring med godkjenning av bruksendringer. Dette innlegget alene, sammen med tilhørende lenker til tilleggsinformasjon der dette er nødvendig, skal være alt du trenger å vite for å kunne utarbeide en komplett søknad om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel. Ikke fortvil om du ikke klarer å fullføre alle stegene. Vi hjelper deg gjerne videre. Enten med konkrete råd og forklaringer underveis, eller at vi kan ta over ansvaret for å fullføre din søknadsprosess hvis dette skulle bli nødvendig.

Hvis du har generelle spørsmål til dette emnet, kan du gjerne spør oss via kommentator feltet nedenfor, slik at vi lettere vet hva det ønskes hjelp til. For mer krevende hjelp, ber vi om at du klikker her for kontaktsiden vår.

Begynn med STEG 1, og se hvor langt du kommer 🙂

STEG 1 – INNHENTING AV DOKUMENTER

For å kunne søke om bruksendring vil du ha behov for følgende dokumenter:

Ved å klikke på hver av dokumentene, vil det åpnes en veileder/link i ny fane som forklarer enkelt hvordan du går frem for å anskaffe dette.


STEG 2 – INNHENTING AV INFORMASJON

For å kunne søke på egenhånd er det viktig at dere leser igjennom det regelverket som er gjeldende for søknader om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel. Men selv om plan- og bygningsloven er forholdsvis stor og omfattende, har vi heldigvis tatt utklipp av akkurat det som er aktuelt for deg, slik at du kan spare mest mulig tid og krefter.

Vi anbefaler at du skumleser våre veiledere, der du kan klikke lenkene direkte til de paragrafene som er aktuelle for deg og din bruksendring.

Først anbefaler vi at du leser vår veileder til de tekniske forskriftene TEK17 for å se om rommet (eller rommene) oppfyller kravene satt til hoveddel/oppholdsareal. Hvis alt ser ut til å være i orden, slik som rommene allerede er, da vil søknadsprosessen videre være svært enkel!

Hvis noe ikke er helt i henhold til de tekniske forskriftene TEK10, da er det viktig at dere leser vår veileder til plan- og bygningsloven, kapittel 19 og 31.

Til slutt har vi også en veileder til byggesaksforskriftene SAK10 (lenke kommer senere) som gir informasjon om saksbehandlingsfrister, ansvarforhold og lignende, men dette kan dere sjekke ut senere, da søknadsprosessen er forklart tydelig i innlegget som du leser nå.

VEILEDERE TIL REGELVERKET FOR BRUKSENDRING

For at du enkelt kan søke selv, uten krav til relevant kompetanse eller hjelp fra profesjonelle foretak, er det viktig at det ikke utføres endringer på hverken fasaden eller bærevegger/hovedkonstruksjon. Da det vil i slike tilfeller være snakk om mer enn kun en bruksendring.

Hvis det skal gjøres slike endringer på huset, kan dere kontakte oss her eller skrive til post@bruksendring.no for å få hjelp til denne delen av søknadsarbeidet.

Hvis dere fortsatt ønsker å forsøke å ta ansvaret for eventuelle fasadeendringer eller endringer på hovedkonstruksjon, må dere søke om ansvarsrett som selvbyggere og inneha tilstrekkelig kompetanse for dette. Men dette gjelder kun for eneboliger. Bor du i en tomannsbolig, rekkehus eller lignende, er det et krav om at det uansett må brukes et ansvarlig foretak for søknadsarbeidet.

Må jeg bruke en Ansvarlig Søker?


STEG 3 – UTARBEIDE DOKUMENTENE

Hvordan fylle ut Skjema for Bruksendring fra Tilleggsdel til Hoveddel

(Fortsettelsen kommer snart! Ta gjerne kontakt for mer informasjon)