Tilleggsdel og Hoveddel

Bruksendring.no Tilleggsdel og HoveddelSkal du søke om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel (mellom tilleggsdel og hoveddel) da har du kommet til riktig sted. Bruksendring.no har alt av råd, informasjon, søknadsskjema og veiledning fra A til Å.

Som førstegangssøker er det er ikke lett å finne frem i mengden av regelverk og prosesser. Derfor har vi her på bruksendring.no samlet alt av viktig informasjon på ett sted som inneholder akkurat det du trenger, og kun det! Hvis du ønsker å unngå timevis av leting på forskjellige offentlige nettsider for å finne ut hvilken informasjon som er relevant for deg, og hva som er overflødig, anbefaler vi at du bruker denne siden og følger veiledningen steg for steg frem til søknaden din er godkjent hos kommunen. Om du får problemer underveis, har vi profesjonelle medarbeidere til å hjelpe deg videre. Ikke noe problem!

Søknader om bruksendring mellom tilleggsdel og hoveddel er en bruksendring som du enten kan omsøke på egenhånd, gjøre deler av arbeidet selv, eller overlate alt til våre hjelpsomme medarbeidere. Hvis du ønsker å spare mest mulig tid, krefter eller penger, da har du kommet til riktig plass. Bruksendring.no hjelper deg med det som passer best for deg.

HOVEDSIDE:

Bruk veilederen med lenken nedenfor for steg for steg forklaring for hvordan du går frem for å søke om bruksendring mellom tilleggsdel og hoveddel (inkludert hybel for utleie).

Hvordan søke om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel?

VEILEDNING TIL REGELVERKET:

For at du sparer mest mulig tid og krefter, har vi utarbeidet veiledere til regelverket som er relevant for deg som skal søke om bruksendring fra tilleggsdel og hoveddel. Alt som ikke er relevant er fjernet, mens det som er viktig har forklarende tekst som fortelle hva dette kan bety for deg og din søknad om bruksendring.

Vi anbefaler at du begynner med lenken til veilederen ovenfor hvis du skal begynne med søknadsarbeidet nå, mens lenkene nedenfor er gode referanser som du kan bruke når det blir aktuelt for deg og din søknad for tilleggsdel og hoveddel.

Plan- og bygningsloven

Tekniske forskrifter (TEK17)

Byggesaksforskriftene (SAK10) – Veileder kommer senere…

Hvordan skrive en Søknad om Dispensasjon

Hvordan skrive en Søknad om Fravik fra TEK17 for eksisterende byggverk

HVILKE DOKUMENTER TRENGER JEG?

Her har du veiledere som viser til hvordan du kan enklest mulig få tak i de dokumentene du trenger til søknad for tilleggsdel og hoveddel.

Kart / Situasjonsplan

Plantegninger og Snitt

Søknadsskjema

HVORDAN KAN JEG FORBEREDE DOKUMENTENE?

Hvordan fylle ut Skjema for Bruksendring fra Tilleggsdel til Hoveddel

Flere veiledere kommer etterhvert.. Gjerne kom tilbake snart for mer informasjon!

ANDRE NYTTIGE LENKER SOM KAN VÆRE AV INTERESSE

Om oss i bruksendring.no

Kontakt oss

La våre Ansvarlige Søkere ta over Ansvaret for din Søknad om Bruksendring

OFTE STILTE SPØRSMÅL (FAQ)

Hvilke rom er definert som tilleggsdel og hoveddel?

SVAR: Hoveddel er oppholdsrom (stue, kjøkken, soverom) samt ganger og trapper mellom oppholdsrom. Tilleggsdel er boder, oppbevaringsrom og andre rom som ikke er egnet for opphold.

Hva er definert som en hybel leilighet?

SVAR: En hybel er bare en hoveddel i egen bolig som leies ut. I prinsippet er det det samme som å leie ut et gjesterom i huset ditt, bare at vi kaller det en hybel når du leier ut en del av boligen din som også har tilgang til et eget kjøkken, bad og stueareal.

Må det søkes om å få lov til å leie ut en hybel i egen bolig?

SVAR: Nei. Det må ikke søkes for å leie ut areal av egen bolig, men du kan kun leie ut et soverom som er godkjent som soverom. Derfor er det vanlig at tilleggsareal i kjelleren først må bli godkjent som hoveddel (soverom, kjellerstue, osv.) før du kan leie det ut til slikt formål.

Hva er forskjellen mellom en hybel og en selvstendig sekundærleilighet?

SVAR: En selvstendig sekudærleilighet er helt adskilt fra hovedboenheten. Den har egen inngangsdør, og ingen intern forbindelse med ditt boareal. En hybel derimot må ha en intern dør som forbindelse mellom utleiedelen og ditt boareal, slik at det teknisk sett kun er én boenhet. Men i realiteten, vil en hybel med en lukket dør inn mot et trapperom eller lignende, utfylle stort sett den samme funksjonen som en selvstendig sekundærleilighet.

Hva er fordelen ved å søke om hybel (tilleggsdel og hoveddel) istedenfor selvstendig sekundærleilighet?

SVAR: En selvstendig sekundærleilighet har mye strengere krav og er ofte mye dyrere å opprette. Men er da også bedre på mange måter, da det vil være krav om lydisolasjon, brannskille, eget uteareal, egen parkering, egen bod osv. En hybel derimot er mer flexibel, og krever kun at du oppfyller et visst minimumskrav for å gjøre endringer mellom hva som er tilleggsdel og hoveddel i huset ditt.